Szijjártó megállapodott a Gazprommal, több földgáz érkezik Magyarországra

Megosztás

Az eredeti szerződésen felül is szállít a cég szeptemberben és októberben.

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Prágából jelentkezett be, ahol az uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján vesz részt. Videójában azt közölte: augusztusban a hosszútávú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik fel szeptember elsejétől. Egyúttal jelezte, hogy az erről szóló szerződést Magyarország aláírta az orosz gázipari vállalattal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly február végi közlése szerint az akkori tél addigi leghidegebb napján, 2021. február 12-én több mint 62 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása.

A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt – magyarázta Szijjártó, kiemelve: lesz elegendő földgáz Magyarországon.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek